iHNeD.cz: Stávkující studenti zvítězili. Praha ustoupila, gymnázium nejspíš nezruší

24.01.2013 17:51

 

Pražský magistrát loni Gymnáziu Evropská oznámil, že kvůli malému počtu žáků jejich školu zruší. Studenti poté pořádali několik demonstrací, lidé jim podepisovali petice. Bez úspěchu. Ve středu ráno proto žáci začali stávkovat. Pár hodin nato Praha najednou rozhodla, že školu zachová.

 

Čtyřleté Gymnázium Evropská je unikátní, protože nabízí esteticko-výchovné zaměření. Těmito slovy hájili studenti svou školu poté, co pražský magistrát představitelům gymnázia nařídil, aby už neotevírali první ročník.

Škola by tak byla postupně zanikla. Hlavním argumentem k rušení byla malá naplněnost tříd.

Studenti proti tomuto rozhodnutí několikrát demonstrovali. Do petičních archů na podporu školy se jim podepsalo i pět tisíc lidí. Před Vánocemi žáci navíc vstoupili do stávkové pohotovosti.

Když ale viděli, že jednání nikam nevedou, začali ve středu ráno stávkovat. „Nevěříme již v pozitivní výsledek oficiálních jednání. Za celou dobu se stanovisko úředníků nezměnilo. Zdůvodnění plánovaného utlumení jsou stále nepřesvědčivá,“ uvedl předseda studentského stávkového výboru Lukáš Sidorják.

Pár hodin nato ale došlo k nečekanému obratu.

Radní pro školství Helena Chudomelová (TOP 09) oznámila, že nepodpoří rozhodnutí Odboru školství, tedy neotevírat první ročník.

„V rámci mého osobního přístupu ke koncepci rozvoje školství se domnívám, že krok k eliminaci pokračování tohoto gymnázia by nebyl krok vedený správným směrem,“ řekla Chudomelová.

„Po schůzce s ředitelem Drtinou jsem zvážila všechny jeho argumenty pro zachování gymnázia a domnívám se, že není relevantní důvod činnost gymnázia utlumit,“ dodala. Zaměřit se chce hlavně na přebujelost osmiletých gymnázií.

Poté, co radní své rozhodnutí oznámila, studenti stávku okamžitě ukončili.

 

Budova na Evropské v současné době zahrnuje gymnázium a střední odbornou školu pedagogickou včetně programu pedagogického lycea.

„V rámci mého osobního přístupu ke koncepci rozvoje školství se domnívám, že krok k eliminaci pokračování tohoto gymnázia by nebyl krok vedený správným směrem,“ řekla Chudomelová. „Po schůzce s ředitelem Drtinou jsem zvážila všechny jeho argumenty pro zachování gymnázia a domnívám se, že není relevantní důvod činnost gymnázia utlumit,“ dodala.

 

Matěj Smlsal